50 års erfaring

ISO Certiferet dyrehospital

Kan kontaktes i døgnvagt

Gigt hos hund​

Hos hunde over 8 år regner man med at mindst 80 % lider af slidgigt i et eller flere led.

Gigt betragtes derfor som en hyppigt forekommende lidelse hos vores kæledyr, når de bliver ældre. Udviklingen af gigt sker langsomt og det kan derfor være svært at erkende i starten. Mange dyr er desuden gode til at skjule deres problemer og derfor er gigten ofte fremskreden, når det bliver tydeligt.

Raske led:

I et sundt led vil enderne af knoglerne være dækket af et lag brusk, som sammen med ledvæsken sørger for smertefri bevægelse i leddet. Brusken sørger også for at absorbere stød, som kommer når hunden hopper op og ned.

Syge led:

I et sygt led vil mængden af både brusk og ledvæske være nedsat, det samme gælder kvaliteten af dem. Når knoglerne gnider mod hinanden, vil hunden  føle smerte. Med tiden kan der komme nydannelse af knogle og betændelses processer i leddet som fører til yderligere smerte.

Symptomer på gigt:

Det er vigtigt at være opmærksom på ændringer i hundens adfærd som f.eks at

-hunden ikke vil gå tur eller lege som før

-hunden ikke vil hoppe op i bilen som den plejer

-hunden har svært ved at rejse sig op

-hunden ikke vil gå på trapper

-hunden virker stiv eller har svært ved at komme igang efter hvile

-hunden halter eller går stift

-hunden spiser ikke som den plejer

-hunden sover mere

-hunden gnaver eller slikker sig visse steder på kroppen

Hvorfor opstår der sygdom i led?

Gigt opstår primært som følge af et langt hundeliv-den daglige belastning slider på leddene. Derudover kan ledsygdomme som albue- og hofteleds dysplasi være årsag til smertefulde forandringer i leddene. Akutte skader på led og knogler kan også give forandringer i leddene, overvægt er en alvorlig disponerende faktor for øget belastning på leddene og give smertevoldende gigt forandringer.

Hvordan stilles diagnosen?

Som oftest kan vi konstatere, om hunde har problemer i led, ved en almindelig klinisk undersøgelse. Hvert år ved sundheds eftersynet før vaccinationen mærkes hundens led igennem, og ved tegn på stivhed eller smerte, kan der være mistanke om begyndende gigt.

Videre undersøgelse med for eksempel røntgen, giver en dybere forståelse af det enkelte tilfælde af slidgigt, og hvordan det kan udvikle sig. Når den rigtige diagnose er stillet, er det muligt at fastlægge behandling, motion og fodring for at opnå det bedste resultat for hunden. Hvis begyndende gigt opdages og behandles tidligt, kan man forsinke udviklingen og dermed hundens liv på lang sigt.

​​Behandling af gigt:

​Behandlingen er afhængig af hundens alder og hvilke led der er tale om. Det drejer sig om at stoppe eller forsinke udviklingen af gigten, så godt man kan og så tidligt som muligt. Man bremser betændelses tilstanden ved hjælp af special kost (leddiæter som f.eks Hills J/D eller Royal Canin Mobility) eller kosttilskud med blandt andet ekstra glucosamin (Canosan, Flexadin el. lignende) samt olietilskud med omega 3 og omega 6 fedtsyrer (ikke almindelig lakseolie)

Cartrophen

Der kan, til visse typer af gigt, med god effekt gives Cartrophen injektioner.

I et sygt led bliver ledvæsken tyndere, leddet bliver ustabilt og ledbrusken nedslides.

Cartrophen stimulerer vækst af celler i ledbrusken samt produktionen af ledvæske. Hundene bliver mere mobile, livlige og tilsyneladende smertefrie efter cartrophen behandling. Der gives typisk 4 behandlinger med 5-7 dages mellemrum. Herefter 1 behandling efter 3-6 mdr. Samtidig gives tilskud dagligt med f.eks Canosan eller Flexadin som støtter dannelsen af ledbrusk-cellerne.

​Fysioterapi, kiropraktik, massage og laserterapi (se under menupunkter) bruges som supplement til behandling, ligesom evt smertestillende gigtmedicin kan blive nødvendigt.

Eventuel overvægt skal naturligvis korrigeres, da overvægt belaster leddene yderligere.

Har du brug for råd og vejledning til hvordan du hjælper din hund bedst muligt, står vi altid klar til at hjælpe dig enten på klinikker eller på tlf. 97421799

★ ★ ★​ ★ ★​​​

Vurderet 4,8 / 5 stjerner på baggrund af mere end 53 anmeldelser på Facebook​​

★ ★ ★​ ★ ★​​​

Vurderet 4,6 / 5 stjerner på baggrund af mere end 50 anmeldelser på Google​

​Firmainformation

Holstebro Dyrehospital A/S

CVR: 28478240

adresseinformation

kontaktinformation

Telefon: 97 42 17 99

E-mail: post@hhd.dk