50 års erfaring

ISO Certiferet dyrehospital

Kan kontaktes i døgnvagt

Hud- og pelsproblemer​

​Rigtig mange hunde og nogle katte lider af  hudproblemer. Derfor oplever mange kæledyrsejere at deres kæledyr på et eller andet tidspunkt må til dyrlægen for at blive undersøgt. Hudproblemet kan være kortvarigt, men det kan også udvikle sig til et langvarigt og kronisk problem.

De mest almindelige symptomer er øreproblemer, slikken på poter, hårtab og ofte kløe. Katte kan desuden udvikle allergisk astma.

Årsager til hudproblemer er mangfoldige og derfor kræver det en systematisk gennemgang for at finde den udløsende faktor. Ofte bliver problemet kompliceret af sekundære infektioner, der først skal behandles inden hovedproblemet kan lokaliseres.

Udredningen af hudpatienten er først og fremmest at optage en grundig anamnese om hvornår problemet ses og hvordan det udarter sig. For at lette arbejdsgangen vil kæledyrsejeren ofte blive bedt om at udfylde en formular hjemmefra og svare på nogle spørgsmål. Formularen kan udfyldes og udskrives her fra hjemmesiden.

(Link til formularen)

Ved det første besøg ved dyrlægen bliver der ud fra symptomer lagt en udredningsplan.

Eksempel på udredningsplan:

​ 1.Lopper, skab, hårsækmider, infektion

 2.Diæt foder for at udelukke  fødemiddelreaktion

 3.Allergi test

Ad1) Ved påvisning af lopper eller loppeekskrementer behandles der mod lopper. Ved påvisning eller mistanke om skab eller hårsækmider, behandles kæledyret mod disse parasitter. Hvis der er en hudinfektion tages der eventuelt nogle prøver for at påvise hvilken bakterie/svamp, der findes og kæledyret behandles ud fra prøverne.

Ad2) Hvis kæledyret gentagne gange har et hudproblem, vælges det tit at sætte dyret på et diæt foder i minimum 8 uger for at udelukke fødemiddelreaktion.

Ad3) Ved udelukkelse af de ovenstående årsager til kæledyrets hudproblem kan man vælge at teste for allergener for at påvise sensitivitet overfor specifikke allergi fremkaldende allergener.

Kæledyrsejeren kan forvente, at det tager tid at komme til bunds i problemerne. Når dette er gjort, er der ofte rigtig gode udsigter til at problemet kan kontrolleres effektivt. I nogle tilfælde kræves en langsigtet eller livslang behandling med regelmæssig kontrol hos dyrlægen.​

Behandling af atopisk dermatitis​


​Behandlingen består som regel i en kombination af symptomatisk behandling for at dæmpe hundens/kattens symptomer og hyposensibilisering med vaccination overfor problematiske allergener.

Symptomatisk:

​ Steroid

Ciclosporin

Oclacitinib

Topikale medikamenter/shampoo

Antihistamin

Kosttilskud (Omega-3 og Omega-6

essentielle fedtsyrer)

Hyposensibilisering:

​ Immunoterapi (allergi test)

Livslang behandling (6 mdr i snit før der ses resultat)

60-80 % hunde reagerer på hyposensibilisering, 60 % katte.

​Man kan også behandle med ciclosporin (Atopica), der er et immunosuppressivt stof, hvis egenskab er, at det har en dæmpende effekt på immunsystemet, og dermed virker kløestillende.

Antihistaminer har en tvivlsom effekt og kan virke sløvende. Essentielle fedtsyrer har ingen bivirkninger og kan på nogle dyr virke kløedæmpende. Medicinsk shampoo nedsætter infektionsrisiko og renser huden for allergener. Loppekontrol er også en vigtig del af behandlingen.

Hyposensibilisering er en immunoterapi, der baseres på en allergitest, for at se hvilke allergener dyret reagerer på. Ud fra testen kan der fremstilles en vaccine specielt rettet mod de problematiske allergener. Hunden/katten vaccineres derefter ud fra et livslangt vacccinations program​

Fødemiddelreaktion

​Fødemiddelreaktion er ofte en del af komplekset atopisk dermatitis og op mod 35 % af hunde med atopisk dermatitis reagerer overfor fødemidler. Man kan ikke teste for allergi overfor fødemidler, så diagnosen stilles ud fra symptomer og reaktion på en udelukkelsesdiæt.

Symptomer, der kan ses hos hund:

 • ​Kløe over hele kroppen året rundt
 • Ansigts- / øre kløe
 • Slikker poter
 • Kører på halen
 • Pyodermi/øre/hud infektioner
 • Opkast/diarre/prutter meget

​Symptomer, der kan ses hos kat:

 • ​Intens kløe og sår på hoved og hals
 • Slikke
 • Diarre

Symptomerne debuterer ofte ved 3 års alderen (evt. ved 4-6 mdr.). Dyret har oftest spist det samme foder et stykke tid.​

Udelukkelsesdiæten til hund består i at begrænse antallet af fødemidler, og fodre den med noget som den ikke tidligere har fået. Man kan selv lave en hjemmekogt diæt, som består af én kulhydrat kilde og én protein kilde.

​Som kulhydrat kan der anvendes ris eller kartofler. Som protein kilde kan anvendes hestekød, lam, kalkun, vildt, and eller kanin. Alternativt kan man købe et hypoallergent specialfoder, f.eks. Royal canin Hypoallergenic eller Hill’s z/d ultra.

Udelukkelsesdiæten til kat består af rent kød, f.eks. hestekød, kallun, lam, vildt eller kanin. Som alternativ findes der også specielle allergidiæter til kat som kan købes gennem dyrlægen.

 • ​Foderdiæt i minimum 8 uger
 • Det er vigtigt at dyret ikke får andet end diætfoderet, heller ikke vitamintilskud, godbidder, tyggenben eller medicin med smagsstoffer i.
 • Katte skal holdes inde i testperioden, da de ofte selv supplerer deres kost med at fange mus, fugle og andre smådyr.

​Hvis der sker en forbedring af dyrets tilstand i testperioden skiftes der over på dens normale foder i 1-2 uger, hvis symptomerne dermed vender tilbage, har foderet en betydning for dyrets tilstand og man må derefter fodre med et specialfoder eller en hjemmekogt diæt som dyret ikke reagerer på.​

Allergitest​

​​Inden allergitesten udføres er det vigtigt at vide hvilken medicin hunden/katten eventuelt har fået inden. Nogle typer medicin indvirker nemlig på testen. Kosttilskud kan også have en betydning. Derfor er det vigtig at oplyse alt hvad hunden/katten indtager, selv om det ikke umiddelbart virker til at have betydning.

1. Blodprøve:

​Tester om det er en primær allergi eller en atopi. Atopi er en arvelig tilbøjelighed til at producere IgE antistoffer. Ved allergi er der mulighed for at teste hvilke ting dyret reagerer imod og dermed lave en vaccine.

​2. Priktest:

​Sedation/Bedøvelse

Intradermal injektion af allergener

15 min + 3-4 timers aflæsning

​Priktesten, der kun udføres på hund, kræver ofte at hunden indlægges og beroliges, da den skal barberes ned på et stort område og gives op til 36 indsprøjtninger af allergen i huden.

Blodprøven kan tages på nogle minutter og sendes ind til et laboratorium, der analyserer blodets indhold af såkaldte IgE antistoffer, der er ansvarlige for den allergiske reaktion. 

​​Hvis de allergener hunden/katten reagerer på findes i dens omgivelser kan man enten forsøge at undgå den kommer i kontakt med de pågældende allergener eller man kan få lavet en vaccine imod de problematiske allergener til at behandle (hyposensibilisere) dyret med.

Vaccination er den eneste behandling, hvor selve allergien bliver behandlet og hunden/katten bliver hyposensibiliseret overfor de udvalgte allergener. Dvs. at man omkoder dyrets immunsystem til ikke at reagere med en allergisk reaktion, når det senere møder det pågældende allergen.

Ca 60-80 % af hunde med atopisk dermatitis reagerer positivt på hyposensibilisering og får færre symptomer eller bliver helt symptomfri. Hos katte ses der god effekt hos 60 %.

De andre former for behandling der findes imod allergi dæmper blot symptomerne.

Man kan med fordel lave en kombination af hyposensibilisering og symptomatisk behandling.​

Spørgeskema​

​Spørgeskemaet er en god hjælp, når det gælder hudproblemer.

Du kan skrive det ud herfra siden og udfylde det inden, du kommer

ind til konsultation i klinikken.

Du kan også udfylde det direkte på siden og skrive det ud.

ÅBN SPØRGESKEMAET​

​​

★ ★ ★​ ★ ★​​​

Vurderet 4,8 / 5 stjerner på baggrund af mere end 53 anmeldelser på Facebook​​

★ ★ ★​ ★ ★​​​

Vurderet 4,6 / 5 stjerner på baggrund af mere end 50 anmeldelser på Google​

​Firmainformation

Holstebro Dyrehospital A/S

CVR: 28478240

adresseinformation

kontaktinformation

Telefon: 97 42 17 99

E-mail: post@hhd.dk