50 års erfaring

ISO Certiferet dyrehospital

Kan kontaktes i døgnvagt

Nytårsaften​

Angst for fyrværkeri:

Nytårsaften kan være en skræmmende oplevelse for mange af vores firbenede venner. De høje brag og stærke lysglimt kan gøre nogle hunde og katte meget bange, eller ligefrem skrækslagne, når der affyres fyrværkeri.

De fleste dyr bliver i større eller mindre grad påvirkede af nytårsfyrværkeriet, dette kan for visse give problemer allerede i dagene op til og efter nytårsaften, hvor der ofte også skydes af. Andre bliver først påvirkede af den voldsomme affyring på dagen.

I 2014 er loven ændret, så nu er det kun lovligt for privatpersoner at fyre af fra den 27. december til den 1. januar.

Tegn på nytårsangst:

Hund:

 • Urolig/rastløs
 • Lav kropsholdning og haleføring, samt tilbagelagte ører
 • Halser, savler, ryster
 • Skraber på døre, paneler, gulv eller "graver" i tæpper, puder eller dyner
 • Gemmer sig/vil ikke udendørs
 • Urenlig
 • Nedsat appetit

​Kat:

 • Ryster
 • Sniger sig omkring, trykker sig og gemmer sig
 • Klager sig/mijaver
 • Vil ikke ud/løber væk
 • Nedsat appetit
 • Urenlig

​Hvordan kan jeg forebygge nytårsangst:

Med en målrettet indsats kan det godt lade sig gøre, at undgå at nytårsaften bliver en dårlig oplevelse. Har din hund eller kat allerede udvist nytårsangst er processen imidlertid noget sværere, så start i god tid og inden problemet opstår.

Vi anbefaler generelt, at alle bange dyr er under opsyn nytårsaften. Det bedste vil være at være hjemme i vante omgivelser, eller holde nytår på landet, hvor der ofte er mere roligt.

Lang tid i forvejen:

Du kan vænne dit dyr til de høje lyde ved at afspille en cd eller lydfil med nytårslyde. Dette er en gradvis tilvænning og går ud på, at man langsomt skruer højere op for volumen, samtidig med at man giver hunden eller katten en positiv oplevelse. Sørg for at holde omgivelserne rolige. Beløn dyret med godbidder eller evt. aktivitetslegetøj, så den forbinder lydene med noget positivt.​

​Evt. kan træning kombineres med Adaptil til hund eller Feliway til kat, der frigiver feromoner, som øger hunden og kattens tryghedsfornemmelse.

​Dagene op til:

​Angstdæmpende kosttilskud/foder kan startes allerede uger i forvejen.

F.eks kan nævnes kosttilskuddene: Kalm, Zylkene og Serene-UM og foderet Calm. Alle virker beroligende og kan hæve tærsklen for, hvornår dyret opfatter angst. Tilskuddene virker i løbet af et par timer, men i forbindelse med nytår anbefales opstart ca. 10-14 dage i forvejen. Alle produkter kan også bruges i kombination med træning længere tid i forvejen.

På dagen:

​Sørg for at få gjort hunden og katten både fysisk og psykisk træt. Gå en lang tur med hunden og giv den nogle udfordringer. Er der fare for fyrværkeri, så hold hunden i snor, da den kan løbe væk, hvis den bliver skræmt. Katten skal ikke lukkes ud, da den også kan blive skræmt af tidlige fyrværkeribrag og løbe væk. Aktiver den og leg med den inden døre og husk en kattebakke.

​Lad dyrene være i rolige og vante omgivelser fra sidst på eftermiddagen. Træk gardinerne for og tænd lys og musik, der kan sløre fyrværkeribrag. Tag dem ikke med ud, når fyrværkeriet er på sit højeste. Tilbyd katten et gemmested, der er væk fra vinduer og døre.

​Hold lidt igen med fodring i løbet af dagen og server så et lækkert måltid lige før nytåret skydes ind.

​Det er vigtigt, at du selv ignorerer fyrværkeriet og dyrets reaktioner, trøst eller ynk ikke hunden, da dette vil forværre angsten. Søger de opmærksomhed, så giv dem det på vanlig og rolig vis. Afled gerne opmærksomheden med godbidder.

​Ganske få hunde har brug for beroligende eller angstdæmpende medicin. Disse er receptpligtige. Hvis dette er tilfældet, må du kontakte os, så laver vi en plan for netop din hund.​​

​Vi ønsker et rigtigt Godt Nytår til alle vore dyr og klienter.

★ ★ ★​ ★ ★​​​

Vurderet 4,8 / 5 stjerner på baggrund af mere end 53 anmeldelser på Facebook​​

★ ★ ★​ ★ ★​​​

Vurderet 4,6 / 5 stjerner på baggrund af mere end 50 anmeldelser på Google​

​Firmainformation

Holstebro Dyrehospital A/S

CVR: 28478240

adresseinformation

kontaktinformation

Telefon: 97 42 17 99

E-mail: post@hhd.dk