Fødsel
Drægtighedsperioden er for en hund ca. 63 dage. Det kan variere fra parringspunktet, da man ikke kan vide om æggene er befrugtet med det samme, eller først nogle dage efter parringen. Ved gentagne parringer vil der ligeledes være usikkerhed ud fra hvilken parring, der er sket befrugtning.
De fleste tæver bliver mere urolige nogle dage før fødsel, men andre er helt rolige indtil de går i gang med fødslen. De fleste vil fra 6. drægtighedsuge have slimet/sejt udflåd, som er klar til mælke farvet, og de sidste par uger før fødsel vil der ske yderligere hævelse af mælkekirtlerne.
Det sikreste tegn på snarlig fødsel, er temperaturfald på ca. 1 grad (til temp. om omkring 36,6-36,7 grader). Tævens normal temperatur under drægtighed ligger normalt på ca. 37,2 til 38,5 grader.
Temperaturen måles i endetarmen med et termometer. Begynd gerne 1 uges tid før forventet fødsel. Der måles 4 x dagligt fordelt på døgnet, gerne samme tidspunkter fra dag til dag, noter målingerne ned.
Den dag, temperaturen falder med ca. 1 grad (ca. 36,6-36,7) ved man at fødslen normalt sker indenfor ca. 1-1,5 døgn. OBS ikke alle tæver dropper helt så meget, så vær opmærksom på din tæve. Ved temperatur fald, er det en god ide at dobbelt tjekke målingen to gange i træk.
Under opblokningen, som normal tager fra 6-12 timer, er det helt normalt at tæven er urolig, sitrer, halser, puster, kaster op, ryster, søger kontakt, og vil ud hele tiden. Luft altid tæven i snor, og tag for en sikkerheds skyld et håndklæde og lygte med, hvis det er mørkt udenfor, hun kan nemlig risikere at føde en hvalp udenfor.
Sørg for at tæven har en fødekasse, gerne af træ som kan tørres af, og af en størrelse så tæven sagtens kan ligge udstrakt. Den skal være klar minimum en uge eller to før fødsel, så tæven har tid til at vænne sig til kassen og blive tryg ved at sover der. Ikke alle tæver vil føde i fødekassen, men måske hellere i deres hundekurv. Lad evt. tæven få første hvalp der, så der er ro på tæven, så kan man efterfølgende flytte tæve og hvalp til fødekassen. Læg rigeligt med håndklæder i bunden af kassen, de er lette at skifte ud, når der bliver fugtigt af fostervæske mm, Temperaturen hvor tæven opholder sig bør være 22-25 grader.
Det er vigtigt at tæven får fred og ro til fødslen. Vær opmærksom på, at der er forskel på hunde, nogle er mest trygge hvis ejeren er helt tæt på, andre ønsker mere afstand, men der bør altid være ro på omgivelserne, og de skal være under opsyn. Forvent aldrig at en førstegangs fødende tæve bare klarer det hele selv, mange har brug for en hjælpende hånd, hvis alle hvalpe skal overleve.
Huskeliste - før fødsel
- Hav alting klar, og vær afslappet. Kun ca. 5% af tæverne har problemer med at føde selv.
- Ring evt. til dyrlægen, når hunden begynder at blokke op og få et vagtnummer.
- Håndklæder, saks, tråd og evt. kalk tilskud (Calcium - Sandox bruse tabletter) fås på apoteket.