50 års erfaring

ISO Certiferet dyrehospital

Kan kontaktes i døgnvagt

Tandbehandling​

Nogle katte kan have kronisk mundhulebetændelse, der oftest ses som rødt tandkød og tit også længere tilbage i mundhulen.

Det gør meget ondt og katten vil eventuelt holde op med at spise og blive mere stille.

Årsagen til lidelsen er uklar, men en forstyrrelse i immunforsvaret, menes at have en betydning.

Plak og tandsten kan forværre tilstanden, idet nogle katte er ekstremt følsomme overfor de mindste belægninger.

Tandbørstning og tandrensning kan mindske problemet.​

Dog vil det i nogle tilfælde være nødvendigt at fjerne alle kindtænderne og eventuelt også fortænderne, før katten ikke har smerter i munden mere.

Behandling med antibiotika og prednisolon kan ofte nedsætte generne medlertidigt, og i nogle tilfælde vil langvarig prednisolon behandling være løsningen.

Forskellige uhelbredelige infektioner, herunder FIV (katte AIDS) og FeLV (katte leukæmi) kan også fremme den kroniske mundhulebetændelse ligesom calicivirus (katteinfluenza) kan være medvirkende til lidelsen, da dyrets immunforsvar ved disse infektioner er svækket.​

Tandresorption hos kat (TR)

​Tandresorptioner (TR) ses hos mange katte. Det giver problemer, fordi tandresorption gør ondt og katten er ofte nedstemt og vil ikke spise.​

​TR er  oftest placeret ved tandhalsen og tandkødsranden.

​TR opstår ved, at kattens egne celler, af ukendt årsag, begynder at opløse tanden, og der kommer betændelse i vævet omkring resorptionen. Helingsvæv vil forsøge at reparere hullet.

Området med tandresorptionen er meget smertefuldt og forsøger man at berøre stedet, vil katten flytte sig. Ofte vil katten begynde at savle og holde op med at spise på grund af smerten.

​Når hullet bliver stort nok, brækker tandkronen af, og roden sidder blottet tilbage. Med tiden vil tandkødet vokse hen over roden, der langsomt bliver omdannet til knogle. Indtil roden er helt dækket, hvilket kan tage flere måneder, har katten smerter fra roden.​

På røntgenbilledet ses TR af den forreste kindtand, hvor der tydeligt mangler en del af kronen. Den bagerste tandrod er ved at blive omdannet til knogle.

​Tandresorptioner ses hyppigst hos ældre katte. Den eneste behandling, der er effektiv, er at få tanden trukket ud hurtigst muligt. Det er desværre en fremadskridende sygdom, og katte, der har fået påvist TR bør regelmæssigt tjekkes for at få trukket de tænder ud, der bliver angrebet.

​For at opdage TR så tidligt som muligt tager vi tandrøntgen af de katte, der alligevel er inde til tandrensning for at få tilstanden behandlet.

På dette røntgenbillede ses kronen helt at mangle.  Roden er ved at være omdannet til knogle. Over roden på denne tand sås et lille ikke afhelet område i tandkødet.

Katten, der havde denne tilstand ville pludseligt ikke spise sin tørkost og var begyndt at tabe sig.

★ ★ ★​ ★ ★​​​

Vurderet 4,8 / 5 stjerner på baggrund af mere end 53 anmeldelser på Facebook​​

★ ★ ★​ ★ ★​​​

Vurderet 4,6 / 5 stjerner på baggrund af mere end 50 anmeldelser på Google​

​Firmainformation

Holstebro Dyrehospital A/S

CVR: 28478240

adresseinformation

kontaktinformation

Telefon: 97 42 17 99

E-mail: post@hhd.dk