Tandresorption hos kat (TR)

​Tandresorptioner (TR) ses hos mange katte. Det giver problemer, fordi tandresorption gør ondt og katten er ofte nedstemt og vil ikke spise.​

TR er huller i tænderne, der oftest er placeret ved tandhalsen og tandkødsranden.

​Hullerne opstår ved, at kattens egne celler, af ukendt årsag, begynder at opløse tanden, og der kommer betændelse i vævet omkring resorptionen. Helingsvæv vil forsøge at reparere hullet.

Området med tandresorptionen er meget smertefuldt og forsøger man at berøre stedet, vil katten flytte sig. Ofte vil katten begynde at savle og holde op med at spise på grund af smerten.

​Når hullet bliver stort nok, brækker tandkronen af, og roden sidder blottet tilbage. Med tiden vil tandkødet vokse hen over roden, der langsomt bliver omdannet til knogle. Indtil roden er helt dækket, hvilket kan tage flere måneder, har katten smerter fra roden.​

På røntgenbilledet ses TR af den forreste kindtand, hvor der tydeligt mangler en del af kronen. Den bagerste tandrod er ved at blive omdannet til knogle.

Tandresorptioner ses hyppigst hos ældre katte. Den eneste behandling, der er effektiv, er at få tanden trukket ud hurtigst muligt. Det er desværre en fremadskridende sygdom, og katte, der har fået påvist TR bør regelmæssigt tjekkes for at få trukket de tænder ud, der bliver angrebet.

​For at opdage TR så tidligt som muligt kan vi tage tandrøntgen af de katte, der alligevel er inde til tandrensning for at få tilstanden behandlet, inden den bliver smertevoldende.​

På dette røntgenbilled ses kronen helt at mangle på den tilsvarende tand i den anden side af munden. Roden er ved at være omdannet til knogle. Over roden på denne tand sås et lille ikke afhelet område i tandkødet.

Katten, der havde denne tilstand ville pludseligt ikke spise sin tørkost og var begyndt at tabe sig.

​Firmainformation

Holstebro Dyrehospital A/S

CVR: 28478240

adresseinformation

Lavhedevej 28, 7500 Holstebro

Find vej med Google Map

kontaktinformation

Telefon: 97 42 17 99

E-mail: post@hhd.dk