Tandrøntgen

​På Holstebro Dyrehospital råder vi over et digitalt røntgenanlæg specielt til tænder. Røntgen fotografering er ofte nødvendig ved undersøgelser af tænderne for at stille en nøjagtig diagnose og udføre en korrekt behandling.

​Røntgen kan være nødvendig ved:

Paradentose (blottelse af tandhals)

​Paradentose kan med tiden give løse tænder, derfor er det vigtigt at få bremset udviklingen. Jævnlige røntgenoptagelser kan vurdere om lidelsen skrider hurtigt frem eller ophører. Dermed kan der lægges en behandlingsplan og en forebyggende plan.

​Tandrodsbetændelse og døde nerver

​En tand, der er misfarvet, brækket eller med fremskreden caries (hul) kan røntgenfotograferes for at vurdere tandens og rodens tilstand og behovet for behandling.

Tandbrud

​Hvis en tand er brækket, kan røntgen af tandens rod afsløre, om der er rodbetændelse. Hvis tanden er brækket under tandkødsranden kan tandrøntgen vise om der er en rodstump, der skal fjernes eller om hele tanden er røget ud.

På røntgen billedet ses en rodstump under tandkødsranden, denne stump skal fjernes.

Tandresorption (TR)

​Katte angribes ofte af tandresorption. Det er ikke altid synligt, da lidelsen starter under tandkødsranden. Det kan give svære smerter og tænderne mistes med tiden. Tandrøntgen kan afsløre om katten er angrebet af resorptive læsioner og vise hvilke tænder, der skal fjernes. En kat, der først er angrebet af tandresorption bør følges fremover med årlige røntgenbilleder for at følge udviklingen i lidelsen og fange angrebne tænder i opløbet, inden de giver så svære smerter, at katten ikke kan spise.

På røntgenbilledet ses TR af den forreste kindtand, hvor der tydeligt mangler en del af kronen. Den bagerste tandrod er ved at blive omdannet til knogle.

På dette røntgenbillede ses kronen helt at mangle på den tilsvarende tand i den anden side af munden. Roden er ved at være omdannet til knogle. Over roden på denne tand sås et lille ikke afhelet område i tandkødet.

​Katten, der havde denne tilstand ville pludseligt ikke spise sin tørkost og var begyndt at tabe sig.

Rodbehandling

Når en tand skal rodbehandles, er det nødvendigt at starte med at tage røntgen for at vurdere om tanden i det hele taget kan rodbehandles og for at se hvilke instrumenter, der skal bruges for at komme ned til nerven i bunden af tanden.​

Manglende tænder

​Hvis det ser ud til, at der mangler tænder, er der den mulighed, at tanden ikke er brudt frem, eller også mangler den helt. Tandrøntgen vil afsløre om tanden ligger gemt, eller om der eventuelt er sygelige forandringer i tanden.

​Firmainformation

Holstebro Dyrehospital A/S

CVR: 28478240

adresseinformation

Lavhedevej 28, 7500 Holstebro

Find vej med Google Map

kontaktinformation

Telefon: 97 42 17 99

E-mail: post@hhd.dk